
Baltymingos salotos su keptais avinžirniais ir cukinija
Sveikos mitybos paprastumas iš mano virtuvės.
Visada esu linkusi kurti receptus, kurie būtų ne tik gardūs, bet ir greitai paruošiami. Šios salotos su keptais avinžirniais gimė, kai norėjau sveiko, maistingo, tačiau paprasto ir greito patiekalo pietums. Ir jos mane sužavėjo, todėl kai Edita Dita Photography pakvietė filmuoti receptą, nedvejodama pasirinkau šias salotas 🙂
Ingredientai
Rukola – žalias pagrindas (gali pakeisti špinatais ar kitomis salotomis)
Avinžirniai – virtų
Cukinija – nedidelė (supjaustau kubeliais)
Vyšninių pomidoriukų sauja – kepimui
Prieskonių mišinys: ciberžolė, rūkyta paprika, Viduržemio jūros prieskoniai, žolelės, druska, pipirai
Apelsino sultys – apšlakstyti salotoms
Fetos sūris – kiekis pagal skonį
Lukštentos kanapių sėklos – kiekis pagal skonį
Alyvuogių aliejus, balzamiko kremas (be cukraus)
Daigai / mikrožalumynai – papuošimui

Gaminimo eiga
Susimaišau prieskonius.
Į nedidelį indelį įdedu ciberžolės, rūkytos paprikos, Viduržemio jūros prieskonių, žolelių mišinio, mano turimi su trupučiu druskos, todėl papildomai nenaudoju. Neturiu tikslių proporcijų – iš akies 🙂Kepti daržoves (karšto oro gruzdintuvėje, 200 °C, ~10–15 min).
Sudedu cukinijos kubelius ir vyšninius pomidoriukus, apšlakstau aliejumi ir kepu.
Kepu, kol cukinija suminkštėja, o pomidoriukai susigarbanoja.
Traškūs avinžirniai (taip pat karšto oro gruzdintuvėje, 200 °C, ~10–15 min).
Nuvarvinu ir nusausinu virtus avinžirnius, apšlakstau aliejumi ir kepu.
Iškepus sumaišau su paruoštu prieskonių mišiniu.
Salotos lėkštėje.
Lėkštėje išdėlioju rukolą.
Apskrudusius cukinijos kubelius ir pomidoriukus perkeliu ant salotų, apibarstau prieskoniais.
Užberiu traškius avinžirnius.
Apšlakstau apelsino sultimis.
Įšdėlioju fetos gabalėlius ir apibarstau kanapių sėklomis.
Pabaigoje apšlakstau alyvuogių aliejumi bei balzaminiu kremu ir papuošiu daigais.

Kuo ypatingi avinžirniai?
Avinžirniai – vieni mano mėgstamiausių augalinių baltymų šaltinių. Juose gausu ne tik baltymų (net apie 19 g baltymų 100 g produkto!), bet ir skaidulų, kurios padeda ilgiau išlikti sotiems ir palaiko gerą virškinimą. Dėl šių savybių avinžirniai tampa idealia alternatyva mėsai, ypač jei norite savo mitybą papildyti augaliniais produktais. O traškiai apkepinti su prieskoniais jie tampa tikru skonių sprogimu burnoje!
Šis receptas puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei. Kviečiu jus pasigaminti, eksperimentuoti su prieskoniais ir atrasti savo tobulo skonio salotų variantą. Skanaus ir svarbiausia – būkite sveiki bei kūrybingi savo virtuvėje!
Kodėl svarbu papildyti Omega-3?
Nors šios salotos – puikus ir sveikas pasirinkimas, visgi mūsų organizmas pats negamina gyvybiškai svarbių Omega-3 riebiųjų rūgščių. Todėl būtina jų gauti papildomai.
Iš savo patirties galiu nuoširdžiai rekomenduoti „BalanceOil+“, nes jis ne tik suteikia reikalingų Omega-3 riebalų rūgščių, bet ir padeda subalansuoti Omega-6 ir Omega-3 santykį organizme, palaikydamas geresnę savijautą, imuninę sistemą ir širdies veiklą. „BalanceOil+“ unikalus tuo, kad sudėtyje yra natūralių žuvų taukų ir ypač tyro alyvuogių aliejaus derinys su polifenoliais, kurie apsaugo Omega-3 nuo oksidacijos ir užtikrina aukštą veiksmingumą.