Varškės pesto
Labai mėgstu pesto – tiek klasikinį, tiek visokiausias užtepėles su bazilikais ir kitomis žolelėmis. Ši – visiška improvizacija. Kartą gavau pundelį naminio baziliko, o namie radau tik varškę… Sumaišiau, paragavau ir – vau! Nuo tada norėjau pasidalinti ir su jumis. Tai baltyminė, kremiška užtepėlė, kuri puikiai tiks pusryčiams, ar lengvai vakarienei ant pilno grūdo duonos su sėklomis.
Baltymai padeda išlaikyti ir auginti raumeninę masę, ilgiau suteikia sotumo jausmą ir yra hormonų bei fermentų „statybinė medžiaga“. Moterų mityboje pakankamas baltymų kiekis ypač svarbus hormonų pusiausvyrai ir raumenų išsaugojimui su amžiumi. Varškė – natūralus, lengvai pasiekiamas aukštos kokybės baltymų šaltinis; alyvuogių aliejus ir riešutai suteikia gerųjų riebalų bei antioksidantų, o bazilikas – kvapnių polifenolių.
Ingredientai
Baziliko vazonėlis (gerai nuplautas, nusausintas)
Kedro riešutai – 2 saujos (galima keisti į anakardžius)
Česnakas – 2 skiltelės
Citrina – ½ sulčių
Varškė – 150 g (rinkis riebesnę, birią)
Alyvuogių aliejus – 3–4 šaukštai
Mėgstami prieskoniai
Gaminimas
Sausai pakepink kedro riešutus ant vidutinės ugnies 2–3 min., kol lengvai apskrus ir pakvips.
Sutrink visus ingredientus trintuvu/maisto smulkintuvu.
Patiek su pilno grūdo duona, traškiomis daržovėmis, užtepk ant omleto ar įmaišyk į šiltas kruopas.
Kiek laiko laikosi šaldytuve?
Sandariame inde – 2–3 dienas.
Ar tinka ankstyviems pusryčiams?
Taip – baltymų + riebalų derinys suteikia sotumo ir stabilizuoja apetitą iki pietų.






