Salotos su krevetėmis, apelsinais ir keptomis daržovėmis
Šventinis laikotarpis man visada siejasi su spalvomis – tiek namuose, tiek lėkštėje. Kai ant stalo vien tik „sunkūs“ patiekalai, dažnai ima trūkti lengvumo, gaivos ir traškumo. Todėl šios salotos atsirado būtent iš noro subalansuoti šventinį stalą: šiek tiek saldumo iš apelsino ir saldžios bulvės, žemiškas burokėlio skonis, traškios salotos, sultingos krevetės ir švelniai citrusinis padažas.
Tai salotos, kurios gali būti ir garnyras prie žuvies ar kitų patiekalų, ir savarankiški lengvi pietūs tiems, kurie nenori persivalgyti, bet nori pasimėgauti švente. O dar tie ryškūs oranžiniai, žali ir bordo atspalviai – tikra puošmena šventiniam stalui.
Jei mėgstate žaismingus skonius ir lengvus patiekalus, labai kviečiu išbandyti. O paskui būtinai pasidalykite, kaip pavyko ir ar atsirado vietos šioms salotoms jūsų šventiniame meniu. 💛
Salotų pagrindui:
1 didelė sauja mišrių salotų lapų (skirtingų spalvų – žalių, violetinių ir pan.)
1 vidutinio dydžio burokėlis
1 nedidelė saldi bulvė
1 apelsinas
~200 g krevečių
galite rinktis jau paruoštas, virtas
arba žalias, kurias trumpai apkepate
Keptoms daržovėms:
1–2 v. š. alyvuogių aliejaus
Viduržemio jūros prieskonių mišinio (pvz., bazilikai, rūkyta paprika, ciberžolė, raudonėliai, čiobreliai)
Žiupsnelis druskos
Padažui:
Apelsino sultys (iš ~½ apelsino)
2–3 v. š. alyvuogių aliejaus
½ a. š. medaus
Viduržemio jūros prieskonių mišinio (pvz., bazilikai, rūkyta paprika, ciberžolė, raudonėliai)
Patiekimui ir traškumui:
2–3 v. š. skrudintų riešutų (kedro, graikinių ar anakardžių)
Sauja daigų (pvz., saulėgrąžų, ridikėlių ar kitų mėgstamų)
Apelsino žievelės tarkių – gerai nuplauti apelsiną
Paruošimas
Paruoškite daržoves kepimui.
Burokėlį ir saldžią bulvę nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite į kepimo formą, lengvai apšlakstykite alyvuogių aliejumi.Kepkite orkaitėje.
Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol daržovės suminkštės, bet dar išliks formos. Išimkite ir pagardinkite druska ir Viduržemio jūros prieskoniais.Paruoškite krevetes.
Jei naudojate jau virtas krevetes – tiesiog jas nusausinkite ir, jei didelės, pasmulkinkite.
Jei žalias – įkaitinkite keptuvę su trupučiu alyvuogių aliejaus, trumpai apkepkite krevetes su žiupsneliu druskos ir mėgstamų prieskonių (tiks česnakas, pipirai, citrinos pipirai). Kepkite tik kelias minutes, kol taps rausvos.
Apelsinai.
Apelsiną nulupkite, atskirkite skilteles ir jas dar šiek tiek pasmulkinkite, kad lėkštėje būtų patogu valgyti.Pasiruoškite padažą.
Dubenėlyje sumaišykite apelsino sultis, alyvuogių aliejų, medų, prieskonius. Gerai išplakite šakute arba mažyte šluotele, kad susijungtų į vientisą padažą.Sukurkite salotas lėkštėje.
Ant lėkštės dugno išdėliokite salotų lapus.
Ant viršaus sudėkite keptus burokėlio ir saldžios bulvės griežinėlius.
Tuomet užberkite apelsino gabalėlius, krevetes.
Pabaigai – traškumas ir aromatas.
Užpilkite salotas apelsininiu padažu.
Pabarstykite skrudintais riešutais, daigais ir apelsino žievelės tarkiais.Patiekite iš karto.
Šios salotos skaniausios, kai daržovės dar šiek tiek šiltos, o salotos – traškios.
Galite drąsiai koreguoti kiekvieną sluoksnį pagal save: daugiau saldžios bulvės, mažiau burokėlio, daugiau apelsino ar daugiau krevečių – čia tas patiekalas, kurį lengva „prisijaukinti“ pagal savo skonį.
Linkiu, kad jūsų šventinis stalas būtų ne tik gražus, bet ir lengvas bei draugiškas kūnui. 🧡🥗
Šlitai apkabinu, Natalija





