TOP 3 užtepėlių idėjos: skanūs ir sveiki receptai su Selgos krekeriais
Aš drąsiai galiu save vadinti tikra užtepėlių fane. Man jos patinka visur – tiek kaip lengva pusryčių variacija, tiek kaip vakaro padažas prie daržovių. O kai laukiu svečių, užtepėlės tampa ne tik gardžiu, bet ir estetišku užkandžių stalo akcentu.
Šį kartą dalinuosi TOP 3 mano mėgstamiausių užtepėlių idėjomis, kurios puikiai dera su „Selgos“ krekeriais, kurie yra su kviečių sėlenomis, alyvuogių aliejumi ir jūros druska. Jie traškūs, skanūs ir universalūs – tinka tiek vieno kąsnio užkandukams, tiek tepti ir mėgautis.
1. Baziliko-avokado užtepėlė su kedro riešutais
Ši užtepėlė pas mane dažnai puikuojasi ant stalo, nes galima išgauti įvairių skonių variacijų. Avokado kremiškumas ir baziliko gaiva kartu su riešutais – tikras skanumynas.
Reikės:
šviežio baziliko,
1 prinokusio avokado,
česnako skiltelės,
2 saujų kepintų kedro riešutų (galima keisti anakardžiais),
pusės citrinos sulčių,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
mėgstamų prieskonių.
Viską sutriname iki vientisos masės. Patiekiau ant Selgos krekerių, o ant viršaus uždėjau varškės sūrio su kmynais – labai gardus derinys!
2. Jogurto-varškės kremas su lašiša
Švelni, lengva, gaivi užtepėlė, kuri nuostabiai dera su krekeriais arba su šviežiomis arba keptomis daržovėmis.
Reikės:
3 šaukštų graikiško jogurto,
3 šaukštų varškės,
česnako skiltelės,
agurko,
mėgstamų prieskonių.
Varškę sumaišome su jogurtu ir smulkintu česnaku. Agurką sutarkuojame, nuspaudžiame sultis ir minkštimą įdedame į jogurto-varškės masę. Pagardiname prieskoniais.
Ant krekerio uždedame gabaliuką rūkytos lašišos, šaukštą varškės kremo ir citrinos griežinėlį. MMM… kaip skanu!
3. Humusas su keptais pomidorais
Tai klasikinis, bet niekada nenuviliantis pasirinkimas – sotus, baltymingas ir labai skanus. Šį kartą su keptais pomidorais, sezamo sėklomis ir varškės sūriu. Imk krekerį – tepk ir krimsk 🙂
Reikės:
200 g avinžirnių,
1–2 česnako skiltelių,
2 šaukštų tahini pastos,
4–5 šaukštų alyvuogių aliejaus,
½ citrinos sulčių,
druskos, pipirų,
pomidorų (kepti orkaitėje),
sezamo sėklų,
varškės sūrio su kmynais (pabarstymui).
Paruošimas:
Avinžirnius užmerkiame per naktį šaltame vandenyje.
Išbrinkusius nupilame, užpilame šviežiu vandeniu ir užverdame. Nupilame pirmą nuovirą, dar kartą užpilame švariu vandeniu, įberiame žiupsnelį druskos ir verdame kol suminkštės.
Išvirus avinžirnius sutriname su česnaku, tahini, alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir prieskoniais. Jei masė per tiršta – įpilame šiek tiek avinžirnių nuoviro.
Patiekiame ant krekerių arba lėkštėje, pagardinus orkaitėje keptais pomidorais, sezamo sėklomis ir užbarsčius varškės sūriu su kmynais.
Štai trys mano mylimiausios užtepėlių idėjos, kurios visada sulaukia daug komplimentų. Ragaukime, dalinkimės ir atraskime naujus skonius!
Šilti linkėjimai,
Natalija 🌸





