Velykinis pyragas

Velykinis pyragas su rikota, medumi ir džiovintais vaisiais - ypač purus, minkštas ir labai gardus!

Per Velykas mama visuomet kepa pyragus su džiovintais vaisiais pagal Stačiatikių tradicijas. Šiemet kaip ir praeitais metais, kepu ir aš, tik šiek tiek kitokią jo versiją. Aš visada ieškau kitokių, sveikesnių variantų. Nors šventės toks metas kuomet tikrai galima sau lesiti pasilepinti, tačiau mano puslapio pagrindinė idėja yra sveikata, kurią rūpintis turime visada! Todėl ir smaližiaudami neturime pamiršti apie savo organizmą.

Velykinis pyragas be pridetinio cukraus, saldumui naudojau medų. Mano skystas akacijų medus, tiesiai iš Ukrainos. Buvau gavus dovanų, labai gardus ir skystas. Taip taip, skystas natūraliai! Šio medaus savybė – aukštas fruktozės kiekis, kas lemia tai, kad jis kristalizuojasi labai ilgai, kartais tai trunka iki dviejų metų. Jei dar bus galimybė tikrai jo užsisakysiu žiemai.

Rikota kartu su pienu pyragui suteikia minkštumą, purumą. Rikotos sūrį daugelis naudoja kaip varškės pakaitalą. Žmonėms netoleruojantiems varškės, rikota dažnu atveju tinka. Aišku ji nėra liesa, tačiau mūsų dienų daugelis mitybos teorijų liesus pieno produktus nepriskiria prie sveikiausių pasirinkimų. Aš savo mitybos piramidėje taip pat nebijau riebalų.

Džiovinti vaisiai, daugelio Velykinių pyragų sudetinis ingredientas. Juos galima rinktis įvairius. Aš savo virtuvės spintelėje radau razinas ir džiovintas spanguoles, juos puikiai tiko savo skonių deriniai. Pusvalandį palaikiau jas vandeny, kad išbrinktų ir išreiktų gerą skonį.

Pyrage naudojami kukurūzų miltai suteikia gražią geltoną spalvą. Aš dažnai naudoju šiuos miltus kepiniuose, maišau su kvietiniais. Man patinka toks derinys.

Eime gaminti.

Reikės:

  • 250 gr. rikotos sūrio
  • 2 kiaušinių
  • 100 ml. pieno
  • 20 gr. sviesto
  • 70 gr. kukurūzų miltų
  • 70 gr. kvietinių miltų
  • pusės stiklinės vandens, džiovintų vaisių mirkymi
  • 5 gr. kepimo miltelių
  • šaukšto razinų
  • šaukšto džiovintų spanguolių
  • 3 šauktų medaus (galite keisti cukrumi)

Jeigu norite didesnio pyrago (šventinio kekso), didinkite ingredientus dvigubai.

Gaminame:

  • džiovintus vaisius užpilame vandeniu (prieš pilant į tešlą vandenį būtinai išpilkite; mirkome apie 20 -30 min.)
  • kiaušinius gerai išplakame šluotele
  • sudedame rikotą, įpilame pieną, gerai išmaišome
  • supilame medų, ištirpintą sviestą, išmaišome
  • suberiame miltus, kepimo miltelius, išmaišome
velykinis pyragas
  • suberiame džiovintus vaisius, išmaišome
  • kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 40 min.,  kol apskrus.

Skanių atradimų.

Daugiau receptų

velykinis pyragas
velykinis pyragas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pirkinių krepšelis
Į viršų